Tsangnyön Herukas sånger

En studie och översättning av en tibetansk buddhistisk yogis religiösa poesi

Stefan Larsson

Tsangnyön Heruka (1452–1507) är en av Tibets främsta litterära personer, mest känd för att på slutet av 1400-talet ha sammanställt det för buddhister så betydelsefulla verket Milarepas livshistoria. Tsangnyön var också en färgstark och inflytelserik yogi, som uppförde sig så udda och okonventionellt att han kom att kallas dåren från Tsang, på tibetanska Tsangnyön.

Tsangnyön Herukas sångsamling trycktes år 1508 som en hyllning till den bortgångna mästaren och gjorde hans insikter tillgängliga för eftervärlden. Den har fram till nu endast funnits i tibetanska blocktryck och religionshistorikern Stefan Larssons svenska version är den första översättningen till ett annat språk.

Verket ger oss en unik inblick i de kringvandrande yogiernas liv, lära och budskap. Samtidigt får vi en bild av Tibet innan Dalai lamorna började styra landet på 1600-talet. Sångerna har dessutom ett allmänmänskligt budskap som gör dem tidlösa och aktuella än idag.

Vid sidan av översättningen av sångsamlingen innehåller boken en beskrivning av den tibetanska buddhismens historia och utmärkande drag. Vidare skildras den religionshistoriska bakgrunden och kontexten till Tsangnyön, hans tradition och buddhistiska sånger.

Om författaren

Stefan Larsson

Stefan Larsson

Stefan Larsson (f. 1968) disputerade i religionshistoria vid Stockholms universitet 2009. Avhandlingen handlar om den ”galna yogin” Tsangnyön Heruka och bygger på tibetanska hagiografier. Efter två år som postdoktor vid University of California Berkeley, återvände han till Stockholms universitet 2012. Samma år publicerades en reviderad version av avhandlingen av Brill. Hösten 2017 avslutade han ett  Läs mer »

Tsangnyön Herukas sånger
TitelTsangnyön Herukas sånger: En studie och översättning av en tibetansk buddhistisk yogis religiösa poesi
FörfattareStefan Larsson
Boktyp,
Ämne,
ISBN978-91-88661-34-0
Sidantal272
Utgiven2018
IllustreradSvartvitt
Pris245 kr