Pressinformation:
Snuten i skymningslandet

Svenska polisberättelser i roman och film 1965-2010

Michael Tapper

Snuten i skymningslandet är en svensk idé- och kulturhistoria 1965-2010såsom den kommit till uttryck i de tongivande polisberättelserna i romanoch film. Michael Tapper tar avstamp i en historik över den moderna kriminalpolitiken, polisorganisationen och kriminalgenren för att sedan analysera de stilbildande och mest säljande romanerna och filmerna under perioden. Författaren belyser hur genren använts för att angripa folkhemmet och beskriva dess sönderfall.Sjöwall-Wahlöö står inte oväntat i centrum, men även författare som Leif GWPersson, Jan Guillou, Henning Mankell och Stieg Larsson samt filmatiseringarna av deras romaner analyseras. Ett särskilt kapitel ägnas åt de fristående filmserierna Beck, Johan Falk och Wallander.

I polisberättelserna utspelar sig ideologiska slag om Verkligheten där fiktionen inte bara är en spegel av samtiden utan också påverkar vår uppfattning av den och i slutänden även verkligheten självt genom opinionsbildning och politiska beslut.

Det är hög tid att sätta sökarljuset på den svenska polisberättelsen i roman och film, och på de politiska sammanhang, händelser och debatter som format och formats av den. Snuten i skymningslandet lägger en avgörande pusselbit till förståelsen av den svenska samtidshistorien.

 

TitelSnuten i skymningslandet: Svenska polisberättelser i roman och film 1965-2010
FörfattareMichael Tapper
Boktyp
Ämne,
ISBN9789185509621
Art. nr.4145
Sidantal864
Storlek150*225
Utgiven2011
IllustreradSvartvitt
Pris320 kr

Om författaren

Michael Tapper

Michael Tapper

Michael Tapper är filmkritiker på Sydsvenskan och doktorand i filmvetenskap vid Lunds universitet. Läs mer om honom här! Webbsida: http://www.sol.lu.se/person/MichaelTapper

Snuten i skymningslandet

Första recensionsdatum: 1 september 2011

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild