Pressinformation:
Neither Fish nor Fowl

Educational Broadcasting in Sweden 1930-2000

Maija Runcis, Bengt Sandin

Utbildningsradion etablerades och växte i betydelse under 1900-talet. Snart blev den en viktig arena för budskap som skulle främja framväxten av det svenska välfärdssystemet. Radio- och tv-media var kraftfulla instrument för moderniseringen av Sverige och olika aktörer fick möjlighet att nå ut till en stor publik med sina budskap.

I Neither Fish nor Fowl tittar historikerna Bengt Sandin och Maija Runcis närmare på utbildningsprogrammen, de statliga instanserna, allmänhetens inlägg, och de politiska och professionella intressena kring UR. Myndigheter, lärare, intresseorganisationer och journalister hade en egen önskan om att kunna forma framtiden och alla starka åsikter om utbildningsprogrammens roll.

Men etermedia var också en del av public service, vilket betonades av vissa parter, samtidigt som medierna allt tydligare ville markera sin självständighet från statlig kontroll. En av stridsfrågorna blev huruvida utbildningsprogrammen förbli en del av public service, en statlig instans eller något annat? Författarna blottlägger i sin studie kampen om utbildningsprogrammens roll och den politiska diskussionen i välfärdsstaten.

TitelNeither Fish nor Fowl: Educational Broadcasting in Sweden 1930-2000
FörfattareMaija Runcis, Bengt Sandin (red.)
Boktyp
Ämne
ISBN9789185509157
Art. nr.4123
Sidantal208
Storlek150x225 mm
Utgiven2010
ÖversättareCharlotte Merton
IllustreradSvartvitt
Pris209 kr

Om författarna

Maija Runcis

Maija Runcis

Maija Runcis är docent i historia vid Södertörns högskola. Hennes forskning kretsar kring den svenska välfärdsstaten sett ur ett minoritetsperspektiv – utsatta individer, invandrare och barn. Maija Runcis arbetar för närvarande med ett forskningsprojekt om familjepolitik i forna Sovjet.

Bengt Sandin

Bengt Sandin

Bengt Sandin är professor vid Tema Barn vid Linköpings universitet. Han har medverkat som redaktör för böckerna Understanding Literacy in its Historical Contexts, Neither Fish nor Fowl och Situating Child Consumption.  I Situating Child Consumption medverkar Bengt Sandin tillsammans med Anna Sparrman och Johanna Sjöberg. De tre redaktörerna är idag verksamma vid den tvärvetenskapliga forskningsinstitutionen Tema Barn vid Linköpings universitet. Forskningen vid tema  Läs mer »

Neither Fish nor Fowl

Första recensionsdatum: 14 juni 2010

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild