Ny studie visar kvinnornas inflytande under stormakts- och frihetstiden
Skapelseberättelsen, med Adam och Eva, paradiset och äpplet, hade stor betydelse för samhällsstrukturen i 1500-, 1600- och 1700-talets Sverige. Enligt tolkningen skulle mannen styra och kvinnan underordna sig, men också biträda honom. Kvinnans underordning avspeglades på flera plan och områden som politik, ekonomi och juridik var enbart mannens uppgifter.
I forskningen har många historiker utgått från att de män som haft rätt att underteckna formella beslut också själv har fattat beslutet. Men lobbyism och påtryckningar har förekommit i alla tider och utövats av både män och kvinnor. Svante Norrhem visar här att kvinnorna i det tidigmoderna Sverige hade betydligt mer inflytande än man tidigare känt till. Kvinnor vid maktens sida är en spännande och intressant studie som ger en delvis ny bild av Sveriges politiska spel under 1600- och 1700-talen.
Svante Norrhem, docent i historia, arbetar som universitetslektor vid Umeå universitet. Hösten 2007 ger förlaget Historiska Media ut hans biografi om Ebba Brahe, en av de mäktigaste kvinnorna i stormaktstidens Sverige.