Pressinformation:
Järtecken

Joen Petri Klint och 1500-talets vidunderliga lutherdom

Sofia Gustafsson

Kometer, norrsken, jordbävningar, drakar, missbildningar och andra märkligheter – ofta uppfattades de som så kallade järtecken som varslade om kommande olyckor.

I sin 400 sidor långa bok från 1500-talets andra hälft beskriver kyrkoherden Joen Petri Klint i ord och bild dessa bisarra tecken, deras uppkomst och betydelser. Han försöker finna sambandet mellan dem och efterföljande händelser – såsom Johan III:s död och slaget vid Stångebro. Intresset för järtecken delade Klint med sin omvärld, inte minst med det lutherska prästerskapet i Europa. Naturfenomen betraktades av de flesta som en reaktion från Gud på människornas synder – i värsta fall ett tecken på den annalkande apokalypsen.

I Järtecken analyserar historikern Sofia Gustafsson Klints tidigare förbisedda järteckenbok i ljuset av tidens lutherska föreställningsvärld. Varför skrev Klint boken och hur typiska var berättelserna i boken för sin tid?

TitelJärtecken: Joen Petri Klint och 1500-talets vidunderliga lutherdom
FörfattareSofia Gustafsson
Boktyp,
Ämne
ISBN978-91-88661-55-5
Sidantal272
Utgiven2018
IllustreradFärgbilder
OmslagAnette Rasmusson
Pris245 kr

Om författaren

Sofia Gustafsson

Sofia Gustafsson

Sofia Gustafsson är historiker och universitetslektor på Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur (ISAK) vid Linköpings universitet. Hon disputerade 2006 vid Stockholms universitet med avhandlingen Svenska städer i medeltidens Europa. En komparativ studie av stadsorganisation och politisk kultur . Hon har därefter forskat vidare kring medeltida handel och lagar, men även om 1500-talets föreställningsvärld.  Läs mer »

Järtecken

Första recensionsdatum: 20 augusti 2018

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild