Pressinformation:
Hellre fri än filmare

Filmverkstan och den fria filmen

Lars Gustaf Andersson, John Sundholm

Vintern 1973 kunde man i Aftonbladet läsa: ”Vill du lära dig filma av mästerregissören Kjell Grede? Han ställer upp gratis.” Så bjöd den nystartade Filmverkstan i Stockholm in intresserade amatörer och halvprofessionella filmare att göra kortfilm. Initiativet var tänkt att demokratisera en del av svensk filmproduktion och Filmverkstan kom att bli ett vattenhål också för andra oberoende filmare, många av dem immigrantfilmare.

I ”Hellre fri än filmare” studerar filmvetarna Lars Gustaf Andersson och John Sundholm Filmverkstans funktioner. De beskriver arbetssätten och engagemanget bland de involverade och ger en bild av de genrer och stilar som odlades: dokumentärer, animationer och olika blandformer som kunde finna nya vägar till publiken. Över 400 filmer gjordes över tre decennier i varierande genrer och format.

Författarna sätter in verksamheten i ett historiskt sammanhang och diskuterar de kulturpolitiska aspekterna kring den. Filmverkstan utgjorde ett experiment i kulturell demokrati där marginaliserade grupper kunde komma till tals. Resultatet blev en laborativ offentlighet långt innan begrepp som Do-It-Yourself och mediekonvergens blivit kända. Boken utgör värdefull läsning för alla kultur- och filmintresserade.

TitelHellre fri än filmare: Filmverkstan och den fria filmen
FörfattareLars Gustaf Andersson, John Sundholm
Boktyp,
Ämne
ISBN9789187675072
Sidantal208
Storlek150 x 225 mm
Utgiven2014
OmslagPetter Lönegård
Pris219 kr

Om författarna

Lars Gustaf Andersson

Lars Gustaf Andersson

Lars Gustaf Andersson är professor i litteraturvetenskap med inriktning mot film och medier vid Lunds universitet. Han är vid sidan av detta skönlitterär författare och kritiker och verksam vid Lunds universitets Författarskola. Hans forskningsområden är svensk experimentfilm, poesi och intermedial konst. Tillsammans med nordiska kolleger har Lars Gustaf Andersson och John Sundholm tidigare bland annat  Läs mer »

John Sundholm

John Sundholm

John Sundholm är professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet. Han är dessutom verksam inom forskarutbildningen i fri konst vid Konstuniversitetet, Helsingfors. Hans forskningsområden är främst experimentfilm och minnesstudier och han är också konstnärlig ledare för det internationella experimentfilm-evenemanget AVANT i Karlstad. Tillsammans med nordiska kolleger har Lars Gustaf Andersson och John Sundholm tidigare bland annat  Läs mer »

Hellre fri än filmare

Första recensionsdatum: 5 januari 2015

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild