Pressinformation:
Draksjukan

Mytiska fantasier hos Wagner, Tolkien och de Vries

Stefan Arvidsson

Här belyser religionshistorikern Stefan Arvidsson hur författaren J.R.R. Tolkien, kompositören Richard Wagner och konstnären Jan de Vries på olika sätt arbetade med urgamla myter.

Begreppet »draksjuka» har hämtats från Tolkien, som använde det med betydelsen girighet. I boken analyserar Arvidsson bland annat Tolkiens inspirationskällor i mytens värld och kopplingarna till Wagners verk. Även hos Wagner var »girigheten och dess straff» ett viktigt motiv, till exempel i operan Nibelungens ring.

I dag har samhällsklimatet förändrats. Genom livsstilsmagasin och påkostad reklam suddas gränsen mellan behov och begär ut. Konsumtion och materiellt självförverkligande är en accepterad och uppmuntrad del av människors livsstil. Vilka konsekvenser får detta för bruket och tolkningen av de uråldriga myterna?

Draksjukan ingår i det tvärvetenskapliga forskningsprojektet »Vägar till Midgård – nordisk hedendom i långtidsperspektiv» vid Lunds universitet.

TitelDraksjukan: Mytiska fantasier hos Wagner, Tolkien och de Vries
FörfattareStefan Arvidsson
Boktyp
Ämne
ISBN978-91-89116-93-1
Art. nr.4091
Storlek150 x 225 mm
Utgiven2007
Pris219 kr

Om författaren

Stefan Arvidsson

Stefan Arvidsson

Stefan Arvidsson är professor i religionshistoria vid Linnéuniversitetet och viger sin forskning åt modern mytologi. Han har tidigare varit professor i religionshistoria vid Stockholms universitet. Fotograf: Stina Nylén Webbsida: https://lnu.se/personal/stefan.arvidsson/

Draksjukan

Första recensionsdatum: 20 december 2007

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild